top of page

Upperbody, fullbody, legday, bla bla bla

Bijgewerkt op: 20 aug. 2021

Hoe zit dat nou eigenlijk? Veel sporters in de gym hoor je vaak over legday, chestday, kracht, cardio, 5 x 5.... noem maar op. Maar waar hebben ze het eigenlijk over? Dat is in veel gevallen voor henzelf ook de vraag. Veel sporters zijn vaak met halve of slecht geïnterpreteerde wijsheden aan het werk. Super jammer want hierdoor blijven duurzame resultaten na verloop van tijd uit , vallen ze niet meer af, worden niet meer sterker, of gebruiken ontzettend veel tijd in de gym terwijl het sneller, leuker en efficiënter kan.


We kennen het allemaal wel van de kleuterschool. De juf fluistert iets in bij het eerste kind, en de opdracht is de boodschap van kind naar kind door te fluisteren. Op het eind lijkt het in geen velden of wegen meer op wat de juf influisterde. Zo is het ook in de gym. Iemand heeft een gesprek met een coach gehad over zijn of haar persoonlijke omstandigheden, doelen en lichamelijke belastbaarheid. De persoon in kwestie heeft misschien maar 60% begrepen van wat de coach in ingewikkelde bewoordingen uitlegde. Deze persoon gaat daarna lekker de gym in om samen met een vriendin te gaan trainen en legt op haar manier uit (met name de dingen die bevielen uit het gesprek) aan haar vriendin hoe er getraind moet worden. Zo komen veel onwaarheden of halve waarheden in omloop.


Als voorbeeld een paar misvattingen die erg hardnekkig zijn:


  • Je moet in een hartslagzone van 60-70% sporten (snel wandelen) om optimaal vet te verbranden.

  • Je moet zo vaak mogelijk sporten.

  • Je moet eerst kracht oefeningen doen, dan pas cardio.

  • Cardio is vooral hardlopen en roeien.

  • Van cardio oefeningen val je af.

  • Sprinten is cardio.

  • Je moet vetarm eten om af te vallen.

  • Vegetarisch of vegan eten is gezonder dan 3 tot 4 keer per week vis of vlees.

  • Mensen met een sixpack of dikke spierballen zijn gezonder en fitter dan iemand met een laagje vet.


Om te beginnen bij het begin is het belangrijk vast te stellen wat je als doel hebt met je training.


Als voorbeeld: Arnold Schwarzenegger trainde niet om fit te zijn of lekker te kunnen hardlopen. Hij trainde voor een visueel resultaat. Dikke spieren waar het mooi is. Daarom trainde hij ook veel op apparaten. Een apparaat in de gym isoleert in de oefening één of twee spiergroepen die je wilt laten groeien of juist sterker wilt maken. Zo kan je heel gericht je lichaam vormen. Een spiergroep iets dikker, de ander juist wat minder...


Echter in tegenstelling tot Arnie is de meest genoemde wens van mensen die starten met trainen fitter worden en afvallen. En hoe doe je dat? Dat doe je door je lichaam zoveel mogelijk verschillende prikkels te geven. Zo moet je lichaam zich elke keer weer aanpassen en dat kost energie. Zo verbrand je dus veel meer dan wekenlang een saai fitnessschema afwerken. Klink logisch toch? En als je nu echt effectief wilt werken aan algehele fitheid is het van groot belang om echt ALLES te trainen. Van middellange afstanden hardlopen tot 10 x 50 meter sprinten (dit is dus serieus kracht training). Van veel herhalingen met weinig gewicht tot af en toe je topgewicht te tillen in een squat, deadlift of benchpress. Van beginnen met een zware kracht oefening direct gevolgd door op maximale snelheid 300 meter te roeien en omgekeerd. Van touwklimmen tot een handstand tegen de muur.


Als je wens afvallen en fitter worden is neem ik aan fitter in het uitvoeren van dingen in je dagelijks leven. Van de trap op rennen (box stepups en boxjumps) tot een zware tas of bijvoorbeeld je kind optillen (deadlifts).


Compound oefeningen zijn hiervoor perfect. Een compound oefening is een oefening die meerdere spiergroepen tegelijk in de oefening traint en in beweging zet. Vaak ook heel erg functionele oefeningen die een directe link hebben met bewegingen in het dagelijks leven. Over compound oefeningen leven ook nog steeds veel achterhaalde wijsheden zoals: "squaten en deadliften zijn een been oefeningen". Inmiddels weten we; een squat, deadlift, kettlebell swing en zelfs een pushup of pullup is echt full body. Al deze oefeningen vragen enorm veel van je core stabiliteit en kracht. Dus effectief trainen en algeheel fit worden is niet in een bepaalde hartslag zone werken of chestdays en legdays. Nee het gaat over een aantal keer per week 45 minuten gevarieerd en met een relatief hoge intensiteit trainen. In alle vormen en in alle uitvoeringen.


Wil je hierover meer weten? Een kennismaking sessie personal training is gratis.

196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page