top of page

Een voedingsschema werkt niet.


Even vol met het gestrekte been erin.

Helaas is dat soms nodig om de aandacht te krijgen tussen alle berichten en "feiten" die circuleren omtrent afvallen, voeding en sporten.


Geregeld krijg ik de vraag; "Dennis doe jij ook voedingsschema's?" "Nee," is mijn antwoord en zodra ik het wil uitleggen ben ik de aandacht al kwijt en wordt er online een kant en klaar schemaatje gedownload. Want tja, gemak dient de mens.


Maar waarom doe ik dan niet gewoon wat er gevraagd wordt? Je bent toch ondernemer en de klant wil het en wil er ook nog voor betalen... Klopt, maar ik heb nog steeds een hoge standaard voor mezelf en voor mijn klanten. Ik laat mijn klanten niet betalen voor iets wat gewoonweg niet werkt.


Buiten mijn professionele visie blijkt ook uit jaarlijks onderzoek dat 75% weer terugvalt in oude gewoonten na het volgen van een voedingsschema.


Waarom ben ik zo faliekant tegen voedingsschema's en wat werkt dan wel?


Als eerste is het een stukje "de makkelijke weg" kiezen. Ik zeg wat jij moet doen en jij doet het. Het werkt voor even. Tot het einde van het schema in zicht is. Dan moet je zelf gaan nadenken en bepalen wat gezond en goed voor je is. En dat leert een voedingsschema je niet.


Als tweede een voedingsschema houdt geen rekening met jouw dagelijkse leven; je leefstijl. Sport je veel, of juist weinig? Ga je met vakantie? Heb je allergieën of gewoon trek in patat op vrijdag? Wanneer heb je tijd en zin om te koken? Heb je een partner die graag Redbull bij het ontbijt drinkt? Wat vind je lekker en waarom wil je bepaalde zaken absoluut niet op het menu hebben? Het draagvlak van een gestandaardiseerd schema is dus uiteindelijk vrij fragiel. Het heeft dus allemaal met elkaar te maken; voeding, beweging, ontspanning; leefstijl dus.


En als allerbelangrijkste:

Geef een persoon met honger geen vis maar geef hem een hengel!

En dat is wat ik doe. Ik geef je de hengel en vertel je waar de beste visplaatsen zijn. Anders gezegd, ik leer je hoeveel je nodig hebt van welke voedingsstoffen. Wanneer je het beste kan eten. Welke producten welke voedingsstoffen bevatten. En dan laat ik je lekker zelf uitvinden wat jij lekker vindt, wat goed in je dagelijks leven past en wat ook nog eens het doel bereikt wat je voor ogen had. Uiteraard met wat hulp hier en daar waar nodig. Dat kost een aantal weken. En je moet hier ook zelf energie insteken. Maar het mooie is; je hebt me na een tijdje niet meer nodig en je kan de rest van je leven prima bepalen wat goed voor jou, je partner en je gezin is.


Dat is heel wat meer waard dan een standaard schema lijkt me.


70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentit


bottom of page