top of page

Drinken en trainen; do's and don'ts

Bijgewerkt op: 27 nov. 2020Is al dat drinken tijdens een training echt nodig? Of überhaupt wel goed voor je? Nee, het kan wel wat minder. En soms móet 't zelfs wat minder...


Ik zie ze dagelijks, mensen die al drinkend uit waterflesjes een groepsles binnen komen... Nodig? Nee. Slim? Zeker niet. Drinken doe je tot een half uur voor een les of training. Je lichaam heeft ongeveer 15-30 minuten nodig om dat water op te slaan. Voor die tijd bevindt het zich in je maag en darmen en dat is niet zo fijn. (klots buik of bij zware inspanning braakneigingen en oprispingen). Het kost namelijk ook energie om dat water je cellen in te krijgen. Energie die je eigenlijk voor je training wilt gebruiken.


Dus tot een half uur voor je training één á twee grote glazen water is prima. Even plassen 5 minuten voor je begint en klaar. Ook heb je tijdens een goede workout van 45 minuten tot één uur geen water nodig. Dat een slokje soms lekker is ter verkoeling of om je droge mond een beetje te bevochtigen dat is ok. Maar een halve liter wegtanken tijdens een training is niet nodig. Waarom benoem ik specifiek die 45 minuten? Vrij simpel; zie jij topvoetballers die tot wel 8 kilometer hardlopen tijdens een helft van 45 minuten met een waterfles rondsjouwen op 't veld? Precies.


Nu zijn er mensen die zeggen zo'n dorst te hebben. Dat heeft twee redenen; je bent niet gehydrateerd aan je training begonnen, of je hebt je lichaam jaren geconditioneerd permanent te drinken. Natuurlijk ieder moet doen waar hij zich goed bij voelt. Maar bevorderd al dat geslurp tijdens de training je sportieve prestaties? Nee het zal eerder nadelig werken.


Water en hippe drankjes zijn vaak een marketing ding. En marketing gaat over sales niet over gezondheid.


Dus probeer het eens anders op te pakken en ga niet af op de mooie marketing beloftes rond het een of andere perfecte ecologische, biologische en duurzame watertje en vertrouw op de kennis van een trainer. Een huis laat je immers ook niet bouwen door een marketeer van bouwmaterialen; nee, je belt een goede aannemer...

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page